Plánování miminka - kyselina listová

Jedním z nejkrásnějších období života ženy i celé rodiny, je bezpochyby očekávání a narození miminka. Toto období je plné radostí, ale také přirozených obav o zdraví miminka a maminky. 

Těhotenství představuje pro organismus ženy velkou zátěž a zvýšený výdej energie. A právě proto hraje důležitou roli zdravá výživa a vyvážený příjem vitaminů a minerálů příznivě ovlivňujících vývoj plodu. 

Pokud plánujete miminko, měla byste své tělo připravit dopředu. Vhodně zvolené vitamíny a minerály mohou pozitivně ovlivnit reprodukci a ženské tělo se lépe a včas dokáže připravit na náročné období.

Pro správný vývoj plodu jsou důležité první týdny těhotenství, avšak několik týdnu z nich ani nemusíte vědět, že jste těhotná.

Proto pokud plánujeme miminko je vhodné naši stravu doplnit o kyselinu listovou, tedy alespoň 1-3 měsíce před plánovaním zvýšit její příjem. Kyselina listová přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství a podílí se na procesech dělení buněk, které podporují růst plodu a zajištují správný vývoj bez vývojových vad. Kyselina listová podporuje krvetvorbu a ovlivňuje také míru únavy a vyčerpání, které mohou být obzvlášť v prvním trimestru poměrně výrazné.

Tím, že před plánovaným těhotenstvím zvýšíme příjem kyseliny listová můžeme předejít samovolnému potratu.

Kyselina listová je obsažena ve vnitřnostech – játra a ledviny a v listové zelenině – špenát, chřest, brokolice. Najdeme ji také v menším množstvím v řepě, v hrášku v celeru, v čínském zelí, v okurkách, v dýní, v pórku, v pšeničných klíčkách, v müsli či v knäckebrotu. V ovoci ji najdeme např. v pomeranči nebo avokádu. Dále je obsažena také ve vajíčkách, vločkách, v kvasnicích, fazolích či čočce– tady,0 ale tepleným zpracováním se její obsah výrazně zmenšuje.

V našich možnostech, ale není jí do těla dostat takové množství každý den, proto je vhodné naši stravu doplnit doplňky stravy.

Náš produkt Pregnava®l Basic obsahuje dva vitamíny, které jsou v této fázi těhotenství nejdůležitější – B6 a kyselinu listovou, jež jsou doplněny extraktem z kořene zázvoru.

1 tableta Pregnaval® Basic obsahuje 800 µq kyseliny listové a pokrývá tím zvýšené nároky na tuto nepostradatelnou látku před a v průběhu těhotenství.

https://www.estheceuti.cz/tehotenstvi-materstvi/pregnaval-basic/  

                               Pregnaval Basic CZ 3d vizualizace RGB lowres              77-2_pregnaval-basic-3d-orez