Hydrolyzovaný kolagen a co o něm víme?

Kolagen je bílkovina (odborně nazývaná skleroprotein), která je základní složkou všech pojivových tkání v našem těle. Je součástí mezibuněčné hmoty formě kolagenních vláken.

Kolagen hraje důležitou roli ve stavu našich vlasů, nehtů, pokožky a zubů. Odpovídá i za naší pružnost a pohyblivost, protože je potřebný pro zdravé klouby (v nich obsažené chrupavky), vazy a svaly. S postupujícím věkem dochází k jeho úbytku v organismu a to má za následek zhoršený stav pleti nebo také například obtížnější a bolestivý pohyb.

Kolagen, řekněme “obyčejný” kolagen se dá představit jako lano stočené ze tří vláken, Toto lano je pak rozštěpeno v trávicím traktu na různě velké nebo dlouhé části (řetězce). Tento kolagen je někdy označován jako čistý nebo též nativní.

Oproti tomu hydrolyzovaný kolagen je zpracovaný čistý kolagen. Je zpracován tak, že je podroben hydrolýze (reakce vody s rozpouštěnou látkou). Takto vzniklý kolagen se odlišuje biologickou aktivitou od původního čistého kolagenu, jehož zpracováním vznikl. Obsahuje sice stejné aminokyseliny, ale jinak je rozdílný.

V čem se liší?

Lépe se vstřebává. Odborně řečeno má velkou biologickou dostupnost (podíl množství podané látky nebo léku, který se v nezměněné nebo aktivní formě dostane na místo účinku), rychleji se rozpouští a lépe vstřebává v tenkém střevě.

Podporuje lépe regeneraci chrupavky a pohybového aparátu než původní čistý kolagen. Rovněž pro doplňky stravy je důležité, že je na rozdíl od čistého kolagenu dobře stravitelný.

Kolagen, který není hydrolyzovaný, není příliš účinný a je také špatně stravitelný.

Vzhledem k nižší molekulové hmotnost dané kratšími peptidovými (bílkovinnými) řetězci, hydrolyzovaný kolagen nevykazuje žádnou schopnost tvorby želatiny. Takový proces zpracování umožňuje našemu organismu lepší využití.

Stimuluje regenerační a rekonstrukční procesy v pohybovém aparátu a pomáhá udržovat kolagenovou “hmotu” (odborně matrix) v kloubech.

Obecně se dá shrnout, že rozdíl mezi oběma uvedenými typy kolagenu je v makromolekulární struktuře, tak i ve využitelnosti naším tělem.

Hydrolyzovaný kolagen zvyšuje pevnost chrupavek, vazů, šlach a dalších typů tkáně. Pomáhá ve zpevňování vaziva (druh pojivové tkáně), což může být prospěšné například u inkontinence, nebo pokud se má zhojit rána po úrazu. Jako kloubní výživa je vhodný doplněk celkové léčby u nemocí, jako je artritida nebo osteoporóza. Přispívá také k posílení vlasů, nehtů i pokožky. Celkové zpevňuje kůži.

Jeho užívání je také vhodné u sportovců a jiných fyzicky aktivních osob, jejichž pohybový aparát je buď pravidelným tréninkem, nebo fyzicky náročnou prací více zatěžován.

Někdy je v doplňcích stravy kombinován například s vápníkem, hořčíkem nebo vitamínem C (kyselinou askorbovou).

 

V naších doplňcích stravy Dermibel kapsle je hydrolyzovaný mořský kolagen obsažen. Spolu s multivitamíny, nukleotidy a koenzymem Q10 dodává pleti pružnost, pevnost a jas. Vyplňuje linky, vrásky a jizvičky zevnitř. Zpevňuje a hydratuje nehty a vlasy. Zabraňuje štěpení a lámání nehtů a vlasů, šupinatění pleti a dodává energii.