Co všechno je ve vašem šamponu?

 Co všechno je ve vašem šamponu? Vše, co musíte vědět o sulfátech, parabenech a silikonech.

Přiznejte se, kdo z vás si při každém nákupu pečlivě pročítá složení vlasové kosmetiky? Pro běžného spotřebitele může být náročné vyznat se ve všech odborných názvech uvedených na etiketě produktu. Většina z nich jsou jen odborné výrazy pro alkoholy, přirozeně získané složky a samozřejmě i zmiňované sulfáty, parabeny a silikony. V tomto článku proto vrhneme světlo na ty, kterým byste se určitě měli vyvarovat a proč.

 

Co to ty parabeny vlastně jsou?

Parabeny jsou konzervanty, které pomáhají chránit produkt před bakteriemi a plísněmi. Přesto, že díky nim produkt dlouho vydrží, jeho obsah se prostřednictvím vlasových kořínků dostává do těla, kde může ovlivnit hladinu hormonů. Dle výzkumů byla koncentrace parabenů nalezena dokonce i v nádorech prsu (1). Krom toho můžou také způsobit alergické reakce či vlasy vysušovat a krepatit. Odhalit tyto složky ve svém šamponu můžete jednoduše podle názvu končícího slovem „paraben“ a taky písmenem E, za kterým stojí trojčíslí (např. E214).

 

Ne vždy špatné silikony

Jak vám už název napovídá, silikony jsou druhem polymeru (velké molekuly), které podobně jako plast, můžou být formované pro různé účely. Ve vlasové kosmetice jsou využívány pro vytvoření ochranné vrstvy kolem vlasu. Vlasy mohou být díky nim jemnější na dotek, dodají jim lesk a také se méně krepatí. Při jednorázovém použití sice nejsou pro naše vlasy ani tělo nijak škodlivé, ale problém nastává pří dlouhodobém užívání, kdy se na povrchu vlasu vytvoří voděodolný film. Ten vlasy zatěžuje, ničí, ucpává póry a blokuje příjem výživných látek. Pokud si chcete zkontrolovat, zda váš šampón obsahuje silikony, hledejte názvy s koncovkami -cone, -conol, -siloxane.

 

Pěnivé sulfáty

Funkcí sulfátů je zbavit vlasy všech nečistot a mastnoty. Navíc umožňují vytvořit na vlasech bohatou pěnu, čím nám dávají falešný pocit 100 % čistoty. Nevýhodou však je, že vysušují nejen vlasy, ale i vlasovou pokožku, způsobují podráždění a podporují tvorbu lupů i vypadávaní vlasů. Dvěma nejznámějšími sulfáty jsou „laurytsulfát sodný“ (SLS) a „laurylsulfát sodný“ (SLES). Pro odhalení sulfátů ve složkách svého vlasového přípravku stačí hledat názvy, které jednoduše obsahují slovíčko „sulfát“.

 

Jaké jsou alternativy a proč zvážit změnu vašeho šamponu?

Pokud jste žili v domnění, že přes pokožku hlavy se do těla nemůže dostat tak moc nečistot jak z jiných částí, mýlili jste se. Pokožka hlavy je velice savá. Dokonce 4krát více než pokožka na předloktí (2). Studie na vlasových folikulech ukázala, že kofein aplikovaný na pokožku hlavy byl v krevním řečišti detekován 5 minut po aplikaci (3). Takže cokoli, co aplikujete na pokožku hlavy, má schopnost se dostat do vašeho těla. Právě z toho důvodu je víc než důležité dbát na složení produktů, které denně užíváme.

Trh s vlasovými přípravky je opravdu široký a určitě si i při vyvarování se výše zmiňovaným chemikáliím přijdete na svoje. Pokud máte citlivou pokožkou, přírodní šampony bez parabenů a silikonů (vložit odkaz na řadu Dermibel) by pro vás měli být jasnou volbou. Složení tvoří nejčastěji voda, různé bylinné výtěžky, účinné látky (pantenol, keratin…) a rostlinné či éterické oleje.

 

 V přírodní vlasové kosmetice jsou syntetické látky nahrazeny složkami jako například:

  • Cetearyl Alcohol – změkčovač a pěnič na bázi kokosového oleje
  • Coco-Caprylate – náhrada silikónu
  • Sodium Cocoyl Glutamate – v přírodní kosmetice nahrazuje funkci sulfátů
  • Sodium Cocoamphoacate – získávaný z kokosového oleje, v šamponech funguje jako čistící látka

 

Tyto přírodní látky a další pečlivě vybírané složky jako přírodní extrakt z klíčků fazole adzuki a jetele či lipových poupat, můžete najít i v pečujících šamponech z řady Dermibel (vložit odkaz na řadu Dermibel). Tato řada nabízí čistě přírodní šampon pro ženy (vložit odkaz na šampon Dermibel pro ženy) s nealergizující vůní pomerančových květů Neroli a také přírodní šampon pro muže (vložit odkaz na šampon Dermibel pro muže) s éterickým olejem gerania.

 

 

Trpělivost zdravé vlasy přináší

 

Začátky se mohou zdát náročné. Zvlášť pokud jste dlouhou dobu užívali vlasovou kosmetiku na bázi syntetických látek. Vlasům nějaký ten čas potrvá, kým se zbaví nánosů silikonů. Nelekněte se ani slabší pěnivosti, za kterou může právě absence sulfátů. Avšak, v dnešní době se daří už i přírodním produktům krásně pěnit, a to bez všech syntetických látek. Takže nevzdávejte to předčasně, vaše vlasy se vám za to po čase odmění!

 

Zdroje: