Jak může kofein ovlivnit padání vlasů u mužů?

 Často se můžeme setkat v šampónech s tím, že jako jednu z látek obsahuje kofein, tak tomu je i u šamponu Dermibel.

Proč se kofein často objevuje nyní nejen v šampónech, ale i v dalších prostředcích vlasové kosmetiky?

Nejdříve pár slov o samotném kofeinu.

Kofein, který je nerozlučně spojen s kávou či čajem (ale také s kolovými nebo energetickými nápoji) je nejvíce užívaným stimulantem přírodního původu. Společně s jinými přírodními látkami je řazen mezi alkaloidy. Po chemické stránce patří do skupiny purinových derivátů xanthinu, kam kromě něj patří ještě látka theobromin (rostlina Theobroma cacao) nebo také látka theofyllin, která se vyskytuje pouze v lécích a pomáhá uvolňovat svaly průdušek.

Jak ale příznivě působí na stav vlasů?

Na vlasové kořínky musí působit zevně. Množství, které vypijeme průměrně denně, to neovlivní (zde jen úplně na okraj upozorňuji, že kofeinem se dá předávkovat a otrávit, tak aby se nikdo nepokoušel zvyšovat denní dávky, to je nebezpečné pro jeho zdraví!).

Příznivý vliv kofeinu na vlasy a vlasovou pokožku znali už jihoameričtí Indiáni z amazonských pralesů. Připravovali si odvar z guarany, což jsou semena (boby) rostliny paulinie opojné (Paulinia cupana). Semena Indiáni nechali vyluhovat přes noc a takto připravený odvar si jako obklad přikládali na hlavu.

Příznivým účinkům na vlasy, tedy zejména na vlasové kořínky se pokusili přijít na kloub vědci. Pozitivní efekt kofeinu v případě vypadávání vlasů je vysvětlován tím, že snižuje hladinu testosteronu. Testosteron, mužský pohlavní hormon a znak mužnosti, působí sám o sobě na vlasy negativně. Zvýšená hladina tohoto hormonu znamená sníženou hladinu látky c-AMP. Tato látky, plným názvem cyklický adenosinmonofosfát, přenáší do vlasových folikulů (což je tkáň, která obaluje vlas a z níž vlas vyrůstá) buněčnou energii (zjednodušeně řečeno).

To má za následek že tyto vlasové folikuly (vlasové kořínky) odumírají a již se znovu nevytvářejí, jak je tomu u zdravého muže. U něj dochází po vypadnutí vlasu k tvorbě nového vlasu z vlasového kořínku a tento proces se neustále opakuje, pokud není narušen negativními vlivy, jako je například zmíněná vysoká hladina testosteronu, která blokuje příjem buněčné energie do vlasových folikulů. Bez buněčné energie pak folikuly postupně odumírají a nedojde k jejich obnově. Nové vlasy již nevyrostou a vznikne pleš.

A právě kofein snižuje negativní vliv testosteronu na vlasové folikuly. Pokud používáme šampón nebo kondicionér s kofeinem, je důležité, abychom po jejich nanesení je nechali alespoň dvě minuty působit, aby se mohli vstřebat do pokožky hlavy a v ní k vlasovým folikulům.

Důležité je však si uvědomit, že nadbytek testosteronu není jen jediným důvodem vypadávání vlasů. samotné padání vlasů je obvykle složitý problém a při jeho řešení je třeba užívat více látek a hledat příčiny vypadávání vlasů.

 dermibel sampon men CZ 3d clean RGB lowres